pondělí 25. září 2017

Recenze: Harry Potter: Rekvizity a artefakty od Jody Revensonové



Autor: Jody Revensonová

Název: Harry Potter: Rekvizity a artefakty

Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2017

Počet stran: 208






Úplně jsem se vrátila ve vzpomínkách k prvním filmům! Budu se na celou sérii muset znovu podívat (teprve asi potřetí za tenhle rok).



Nevím, jak je to možné, ale dosud jsem nevlastnila žádnou z těchto nádherných knížek přibližující tvorbu filmů a svět Harry Pottera. Rekvizity a artefakty jsou nejnovějším počinem této série vydané nakladatelstvím Slovart, který mi tuto krasavici poslal, za což moc děkuji.


Jak lze vyčíst z názvu, kniha se zabývá jednotlivými předměty, které byly použity ve filmech - řeč je o těch velkých, viditelných a ikonických předmětech (jako je třeba zlatonka), ale i o věcech, kterých si normálně nevšímáme (třeba obaly kouzelnických cukrovinek, nebo třeba krabice kouzelnických cornflaků).

V knížce je popsáno jako jednotlivé artefakty a relikvie vznikaly, kolik za nimi stálo práce a úsilí. Musím říct, že MinaLimu obdivuju už léta, ale po přečtení tohohle je obdivuju ještě více - taky bych chtěla mít tolik talentu a odvahy zkoušet věci jinak.


Celá knížka je neuvěřitelně dobře a kvalitně zpracovaná - a taky dle toho váží, přes 1,3 kg. Na každé z dvou sta stran je nějaká barevná ilustrace, i proto byl použit kvalitní křídový papír.

"Encyklopedie" je rozdělená na devět hlavních částí - jedna se třeba zabývá věcmi, jež byly použity při natáčení scén při cestě ke kameni mudrců (šachy, klíče a tak). Další část je pak jídlo, kde je popsáno snad všechno jídlo, všechny cukrovinky a nápoje, které se ve filmu ukázaly (i třeba jenom na okamžik). Kratochvilné kouzelnické kejkle pak mají samostatnou kapitolu pro sebe.

 
V knížce byla spousta malých náhledů do toho, jak probíhalo natáčení - co bylo počítačový trik a co nikoliv. Věděli jste třeba, že když Harry jde za Lupinem na konci třetího dílu, tak že to, jak se skládal Pobertův plánek, nebyl počítačový trik, ale jen hra s nitkami? Většina vznášejících se věcí se také do vzduchu nedostala počítačovým trikem, ale chytrými výmysly rekvizitářů a režisérů.


Také tam byly informace, jak se pracovalo s předměty, které nakonec získaly úplně jinou funkci - jak a proč byly předělané a jak to obecně fungovalo (asi všichni jsme si všimli, že Brumbálův zatemňovač dostal od prvního dílu makeover).


Krom informací, fotek a náčrtků se tam nacházejí i dva bonusy - vlepené bajky barda Beedlyho v originálním znění a plakát s rodovým stromem Blacků.

Tahle edice knih nepatří mezi ty nejlevnější, ale rozhodně za to stojí. Nejenže je to grafický skvost, ale také se v něm nachází bezpočet zajímavých informací, které ocení každý fanoušek Harryho Pottera.

2 komentáře:

  1. Máš nádherné fotky, knihu som čítala, tiež mám na ňu recenziu :)
    http://ankalooksword.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je tedy naprostá bomba :) Jak moc krásné fotky tak i ta kniha, kterou jsem tedy zatím nečetla, ale určitě se na to chystám. Zatím jsem se ale rozhodla, že si opět zopakuji celou sérii, ale musela jsem k tomu využít těchto stránek zde, kde mi pověděli jak sledovat sérii Harry Potter , což bylo pro mne vždycky naprosto klíčové :)

    OdpovědětVymazat